ΑΓ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Βρίσκεται 1 km βόρεια από τον οικισμό Παρθενώνα στα σύνορα του NATURA 2000. Το εξωκκλήσι πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου .

Είναι ναός της Τουρκοκρατίας κτισμένος πάνω σε ερείπια παλαιότερου μεγαλύτερου ναού.

Μονόχωρος με σκεπαστό νάρθηκα και χαμηλή είσοδο. Κτισμένο με πέτρα και σοβαντισμένο. Απλό και λιτό Χαλκιδικιώτικο ξωκκλήσι. Έχει κτιστό τέμπλο και η Αγία Τράπεζα είναι προσαρμοσμένη στην κόχη του ιερού. Η εικόνα του Αγίου είναι πολύ παλιά και Θαυματουργή.

Παλιά, όταν πανηγύριζε το εκκλησάκι, οι κτηνοτρόφοι πρόσφεραν γάλα και τυρί και έβραζαν ρυζόγαλο κάτω από το μεγάλο πουρνάρι, βόρεια του ναού. Το ευλογούσε ο ιερέας και το πρόσφεραν στους πιστούς .

100 m μακριά υπήρχε αλώνι (τώρα χώρος πάρκινγκ) που το χρησιμοποιούσαν για να χορεύουν στο πανηγύρι .

Το 1992 έγινε αναστήλωση του ναού με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΑΡΘΕΝΩΝ και το 2001 ανακαινίστηκε η οροφή με τη συνδρομή των κατοίκων του Παρθενώνα. Την φροντίδα του έχει η εκκλησιαστική επιτροπή της ενορίας του Ν. Μαρμαρά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΑΡΘΕΝΩΝ.

Η ηλικία του μπορεί να υπολογιστεί κατά προσέγγιση από τα υπεραιωνόβια πουρνάρια που τα θεωρούσαν ιερά δέντρα και δεν τα έκοβαν γιατί χαρακτήριζαν «το ύψωμα».

Ιστορικά στοιχεία Βυζαντινής περιόδου

Το 1300 η Ιερά Μονή Ξενοφώντος είχε μετόχι στην περιοχή Τριποτάμου. Κτήτορας της μονής ήταν ο Άγιος Παντελεήμων, γι αυτό κι ο Ιερός Ναός του Παρθενώνα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παντελεήμονα.

Το 1300 επίσης στην περιοχή Τριποτάμου η Μονή Μεγίστης Λαύρας είχε «κελίον αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο». Πιθανόν το εξωκκλήσι να είναι κατάλοιπο αυτής της εποχής.