ΔΡΑΣΕΙΣ

Διάνοιξη - συντήρηση μονοπατιών

Σκοπός μας είναι η καταγραφή, διάνοιξη και συντήρηση παλιών και νέων μονοπατιών στον Δραγουντέλη, που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους για επικοινωνία και καθημερινές ασχολίες,

με απώτερο στόχο την δημιουργία δικτύου μονοπατιών μέσω του οποίου θα επικοινωνούν όλοι οι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Σιθωνίας. 

Σε αυτήν την συλλογική προσπάθεια, εκτός των μελών της Κοιν.Σ.Επ.  έχουν συνδράμει δεκάδες εθελοντές και οι εκάστοτε Δημοτικές αρχές, που χάρη στην υποστήριξή τους το έργο που έχει πραγματοποιηθεί σε σχέση με τον χρόνο είναι πραγματικά εκπληκτικό.

χιλιόμετρα μονοπατιών


Εκτύπωση των χαρτών

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε, ότι για πρώτη φορά και μετά από πολλές προσπάθειες ολοκληρώθηκε η καταγραφή και χαρτογράφηση των μονοπατιών της περιοχής μας. Οι χάρτες των μονοπατιών μας έχουν εκτυπωθεί και τους έχουμε ήδη στα χέρια μας.  

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Δημοτική Αρχή του Δήμου Σιθωνίας, που μας διέθεσε τον συνεργαζόμενο με τον Δήμο Δασολόγο κ. Τουπλικιώτη Απόστολο, που χαρτογράφησε τα μονοπάτια και έκανε μια πρώτη αποτύπωση στον χάρτη. Ευχαριστούμε επίσης και τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, που πρόθυμα ανέλαβε το κόστος της εκτύπωσης των χαρτών μας. Ευχαριστούμε ακόμα και την κ. Ματσούκα Πηνελόπη, υπεύθυνη της Anavasi editions, που με την εμπειρία της και τις πολύτιμες συμβουλές της καταφέραμε να έχουμε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Οι χάρτες είναι έτοιμοι να τους διαθέσουμε στους φίλους περιπατητές ντόπιους και ξένους, στα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, στα τουριστικά γραφεία, στις εκθέσεις εναλλακτικού τουρισμού για την προβολή της Σιθωνίας κλ.π. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους περιπατητές αλλά και ένα ισχυρό μέσο για την προβολή του πεζοπορικού τουρισμού στην Σιθωνία.

Ήδη είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ακόμα, ότι πολύ σύντομα θα έχουμε έτοιμους μεγάλους χάρτες υποδοχής, έναν σε κεντρικό σημείο του χωριού μας, έναν στον Παρθενώνα και τρεις στις αντίστοιχες εισόδους των μονοπατιών μας δηλ. στον Τριπόταμο, κοντά στο Μετόχι Γρηγορίου και κοντά στον Μασούτη. Και τότε θα σας γνωστοποιήσουμε και τον χορηγό της δαπάνης αυτής, που ολόψυχα τον ευχαριστούμε. ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΜΕ ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ 

Τοποθετήθηκαν τα δύο πρώτα stands με τον Χάρτη των Μονοπατιών, το πρώτο στο κέντρο του χωριού και το δεύτερο στον Παρθενώνα. . Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Πουρνάρη του Athina Palace Resort and Spa για την γενναιόδωρη προσφορά του. Απομένουν άλλα δύο stands, που θα τοποθετηθούν μετά την χορήγηση άδειας από την 3η ΔΕΚΕ, πάνω στον επαρχιακό δρόμο προς Σάρτη, το ένα στην είσοδο του Μονοπατιού Μάννα Νερού και το άλλο στην είσοδο του Μύλου 


21 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ 

Η Δ.Ε. της ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας δασών, επισημαίνει:

Η παγκόσμια ημέρα δασών καθιερώθηκε να γιορτάζεται την 21η Μαρτίου κάθε χρόνο από τα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν πολίτες και κυβερνήσεις για την σπουδαιότητα των δασών και όλων των οικοσυστημάτων για την ζωή του ανθρώπου, την διατήρηση του κλίματος και της βιοποικιλότητας.

Για περισσότερα πατήστε εδώ


Σήμανση μονοπατιών


Συμμετοχή στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

Ξάνθη 12-15 Νοεμβρίου 2021

Στην συνάντηση συμμετείχαν 19 φορείς από όλη την Ελλάδα που έχουν σχέση με τα μονοπάτια και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να λείψουμε κι εμείς. Η γνωριμία με άλλους φορείς, η ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών, η προβολή της Sithonia Trails ήταν μερικά από τα οφέλη που αποκομίσαμε από την συμμετοχή μας. 

Κάθε φορέας είχε στην διάθεσή του 5 λεπτά να παρουσιάσει τις δράσεις του. Η δική μας παρουσίαση ήταν η παρακάτω:

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις παρουσιάσεις της συνάντησης στον παρακάτω σύνδεσμο. Η παρουσίαση του SITHONIA TRAILS  είναι στο 1:26:00.


Καθαρισμός και σήμανση Ίταμου

Στις 21/11/2021 έγινε ο καθαρισμός και η τοποθέτηση πινακίδων στην τοποθεσία που βρίσκεται το δέντρο  μνημείο της φύσης Ίταμος, από την Ειρήνη και Τάσο Τζίμο.


Ιχνηλάτηση του μονοπατιού από Πετράρα προς Παλιόμυλο

Στις 31-1-2022 η Χέλγκα, η Ειρήνη και η Δήμητρα περπάτησαν σε ένα καινούργιο μονοπάτι από Πετράρα προς Παλιόμυλο που είχαν ιχνηλατήσει η Χέλγκα και ο Δημήτρης Λιούρμπας. Το μονοπάτι είναι 2400 m, στο μεγαλύτερο μέρος του καθαρό. Τα κορίτσια ασχολήθηκαν με τον καθαρισμό και την σηματοδότηση. Όταν ολοκληρωθεί ο καθαρισμός θα δημιουργηθεί μια καινούργια κυκλική διαδρομή από Πετράρα προς Παλιόμυλο, διαδρομή δίπλα στον Στραβόλακα και επιστροφή στην Φιδοκκλησιά (κυπαρίσσι) από το μονοπάτι που υπάρχει ήδη. 


Email: trails@sithonia-trails.gr           

Ακολουθήστε μας στο facebookΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ