Νόμος 4430/2016 για την Κ.ΑΛ.Ο.
Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις. Ο Νόμος για την Κ.ΑΛ.Ο. 4430/2016 (ΦΕΚ 205/Α/31-10-2016) εδώ
Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις. Ο Νόμος για την Κ.ΑΛ.Ο. 4430/2016 (ΦΕΚ 205/Α/31-10-2016) εδώ
Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών - πεζοπορικών μονοπατιών. (ΦΕΚ 206, τ.Β΄, 30-1-2017) εδώ
Καταστατικό ίδρυσης της ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, που ιδρύθηκε το 2019 σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4430/2016 εδώ
Ο Νέος Μαρμαράς είναι κωμόπολη με 3.158 κατοίκους το 2011 στην άκρη της χερσονήσου της Σιθωνίας του νομού Χαλκιδικής. Είναι κτισμένος πάνω σε τρεις λόφους, στο ορεινό συγκρότημα Ίταμος ή Ντραγουντέλης. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι ο τουρισμός, όπως επίσης η γεωργία (ελαιοκομία και αμπελοκαλλιέργεια) και η αλιεία. Επίσης, εκτός από λάδι παράγεται και μέλι, ενώ πολλοί κάτοικοι ασχολούνται και με το κυνήγι.
Περισσότερα εδώ
Ο Παρθενώνας είναι ένας παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός της Χαλκιδικής, 5 χιλιόμετρα από το Νέο Μαρμαρά. Κατά την επίσκεψη σας εκεί θα σας εντυπωσιάσει η πυκνή βλάστηση και τα πέτρινα χαλκιδικιώτικης αρχιτεκτονικής σπίτα.
Το χωριό Παρθενώνας είναι σε υψόμετρο 350 μέτρων στη δυτική πλευρά του όρους Ίταμος και από εδώ ξεκινούν ή καταλήγουν πολλά μονοπάτια.
Περισσότερα εδώ
Ίταμος (επιστημονική ονομασία Taxus baccata, Υew tree στην αγγλική γλώσσα). Πρόκειται για αειθαλές δέντρο, πανίσχυρο σε τοξικότητα. Είναι δέντρο που μεγαλώνει αργά και ζει πάρα πολλά χρόνια, κάποιες φορές ξεπερνά τα 2.000 έτη ανάπτυξης.
Ενδεχομένως πρόκειται για το πλέον μακρόβιο δένδρο της Ευρώπης. Περισσότερα εδώ
Μετόχι Ι.Μ. Κωνσταμονίτου (Κασταμονίτου). Ιδρύθηκε το 1420 σύμφωνα με χρυσόβουλο του Ιωάννου του Ε΄ Παλιολόγου.
Στα πρώτα Οθωμανικά χρόνια γύρω στο 1430 δημιουργήθηκε το μετόχι Τριποτάμου . Το 1478 κατοχυρώθηκαν τα όριά του με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του Ιωάννου Ε΄ Παλαιολόγου .
Είναι ένα μεγάλο συγκρότημα, το χαρακτηριστικότερο δείγμα λαϊκής μετοχικής αρχιτεκτονικής, μια ολοκληρωμένη μοναστηριακή δομή.
Περισσότερα εδώ
Το Μετόχι «Γρηγοριάτικο» ή Παρθενών» όπως το ονόμαζαν οι μοναχοί στα επίσημα έγγραφά τους, βρίσκεται στο Ν. Μαρμαρά, στο μέσο της δυτικής παραλίας της χερσονήσου Σιθωνίας ή Λογγός ...."απέχει από μέν του ομωνύμου χωρίου περί την ώραν, από δε της αρχαίας Τορώνης 3&1/2 ώρας περίπου. Εις την περιοχήν του Μετοχίου τούτου περιλαμβάνεται και ο Λιμήν «Μπαλαμπάνη», είς εκ των καλλιτέρων λιμένων του κόλπου Κασσάνδρας μεγάλως εξυπηρετών τους ναυτιλομένους. Το Μετόχιον τούτο είναι το μάλλον προσοδοφόρον κτήμα της Μονής και εκ των αρχαιοτέρων κτημάτων αυτής, ως μαρτυρούσιν άπαντα τα από του 1429 και εντεύθεν επίσημα της Μονής έγγραφα».
Αυτήν την περιγραφή δίνουν έγγραφα της Ι.Μ. Γρηγορίου το 1905, όταν δεν υπήρχε ακόμα ο Νέος Μαρμαράς. Η συμβολή του στον Μακεδονικό Αγώνα ήταν σημαντική. Περισσότερα εδώ
Εξωκκλήσι που βρίσκεται 1 χλμ. βόρεια από τον οικισμό Παρθενώνα στα σύνορα του NATURA 2000 Πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου .
Είναι ναός της Τουρκοκρατίας κτισμένος πάνω σε ερείπια παλαιότερου μεγαλύτερου ναού.
Περισσότερα για το ξωκκλήσι εδώ
Στον Τριπόταμο, στην περιοχή Ανοίγματα υπάρχει το μεγαλύτερο αλώνι της περιοχής, το Στρωμένο Αλώνι.
Το αλώνι είναι κυκλικός επίπεδος χώρος που χρησιμοποιoύνταν για το άλεσμα των δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι,κλπ). Τα αλώνια κατασκευάζονταν σε ανοιχτά μέρη, υψώματα ή ρεματιές, σε μέρη δηλαδή όπου φυσάει δυνατός αέρας και βοηθάει στο λίχνισμα.
Περισσότερα για το αλώνι και το αλώνισμα εδώ
Ο Μύλος του Κονιστή ανήκει στην κατηγορία των υδρόμυλων με οριζόντιο υδροτροχό, γνωστός και ως ελληνικού τύπου. Ήταν ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους που διατηρούσε στην περιοχή Μετόχι, το Μπαλαμπάνι όπου το 1924 εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από το νησί του Μαρμαρά Προποντίδας μετά από προσωρινή διετή διαμονή τους στην Λίμνη Ευβοίας και δημιούργησαν έτσι την κοινότητα του Νέου Μαρμαρά.
Περισσότερα για τον Μύλο του Κονιστή και γενικές πληροφορίες για τον οριζόντιο υδρόμυλο
Ακολουθήστε μας στο facebook: ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ