Κασταμονίτικο

Μετόχι Ι.Μ. Κωνσταμονίτου (Κασταμονίτικο) 


Ιδρύθηκε το 1420 σύμφωνα με χρυσόβουλο του Ιωάννου του Ε ́ Παλιολόγου.  Στα πρώτα Οθωμανικά χρόνια γύρω στο 1430 δημιουργήθηκε το μετόχι Τριποτάμου . Το 1478 κατοχυρώθηκαν τα όριά του με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του Ιωάννου Ε ́ Παλαιολόγου . Είναι ένα μεγάλο συγκρότημα, το χαρακτηριστικότερο δείγμα λαϊκής μετοχικής αρχιτεκτονικής, μια ολοκληρωμένη μοναστηριακή δομή.

Αρχιτεκτονικά: Βαρείς τετράγωνοι κι ορθογώνιοι όγκοι με τετράριχτες στέγες, και τετράγωνες πετρόχτιστες καμινάδες. Εξωτερικοί τοίχοι πάχους 70εκ. λίθινοι - λασπόχτιστοι με ξυλοδεσίματα (ξυλεία πεύκης -καστανιάς). Με ασύμμετρα ανοίγματα παραθύρων και μονόφυλες πόρτες .

Περιμετρικά τα κτήρια κατά τα πρότυπα του Αγίου Όρους, στη μέση περιβόλι, στο κέντρο πηγάδι. Φούρνος εξωτερικός. Δίπλα στο ελαιοτριβείο αποθήκευαν ξύλα και εκεί μαγείρευαν. Το 1945 κάηκε ολοσχερώς η εκκλησία και δεν ξαναχτίστηκε. Μέχρι το 1970 δούλευαν εργάτες στο μετόχι και διέμεναν στις καλύβες του


Πηγή Πληροφοριών

Καθ. Μουτσόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονικη

Ιωακ. Παπάγγελος, Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων


Σχέδια από το μετόχι όπως ήταν παλιά (Πληροφορίες Καθ. Μουτσόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης και Ιωακ. Παπάγγελος, Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων)