21H ΜΑΡΤΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ

Η παγκόσμια ημέρα δασών καθιερώθηκε να γιορτάζεται την 21η Μαρτίου κάθε χρόνο από τα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν πολίτες και κυβερνήσεις για την σπουδαιότητα των δασών και όλων των οικοσυστημάτων για την ζωή του ανθρώπου, την διατήρηση του κλίματος και της βιοποικιλότητας.

Τα δάση δημιουργήθηκαν πριν από 380 εκατομμύρια χρόνια και από αυτά έχει απομείνει μόνο το 30%. Το δάσος είναι ένας πολύπλοκος ενεργός και πολυσύνθετος ενεργός οργανισμός, είναι ένας πνεύμονας οξυγόνου, όπου αποδίδει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα και δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα.

Είναι τύπος ανάπτυξης και επιβίωσης χιλιάδων ειδών φυτών, ζώων, μυκήτων κ.α.

  • Το ένα τέταρτο της ποσότητας των σύγχρονων φαρμάκων προέρχονται από φυτά των τροπικών δασών.
  • Το δάσος προσφέρει ξυλεία τεχνητή, βιομηχανική, καύσιμη, ρητίνη, καρπούς και πολλά άλλα φυτικά και ζωικά προϊόντα που οι άνθρωποι αξιοποιούν για διατροφή, παραγωγή φαρμάκων, αρωματικών προϊόντων, ενδυμάτων και άλλες χρήσεις.
  • Αποτρέπει την δημιουργία χειμάρρων, την διάβρωση του εδάφους από την απότομη πτώση της βροχής, εμπλουτίζει τις υπόγειες λεκάνες με νερό και έτσι διατηρούνται σταθερές οι στάθμες των λιμνών που τροφοδοτούνται από αυτές και η παροχή νερού στα ποτάμια.
  • Δημιουργεί και γονιμοποιεί εδάφη με τα αποτιθέμενα φύλλα, κλαδιά, κορμούς και τα προϊόντα ζωικών οργανισμών που διαβιούν στο δάσος.
  • Στα δάση ζουν και διατρέφονται τα άγρια ζώα και πουλιά που αποτελούν την πλούσια πανίδα τους και συντηρείται έτσι σημαντικά η βιοποικιλότητα των δασών.
  • Το δάσος μετριάζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου απορροφώντας τεράστιες ποσότητες αερίων μαζών και ιδίως διοξείδιο του άνθρακα.
  • Αποτρέπει την ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων και επηρεάζει ευεργετικά σύμφωνα με έρευνες κατά 10-12% το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
  • Τα περιαστικά δάση βοηθούν στην βελτίωση του υγιεινού περιβάλλοντος μειώνοντας τους θορύβους, καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα από καυσαέρια, ρυπογόνες ουσίες, σκόνη, δημιουργώντας μικροπεριβάλλον ευνοϊκό, ενάντια σε ακραίες θερμοκρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Προσφέρει αισθητική απόλαυση με την βιοποικιλότητα και την φανταστική αρχιτεκτονική του τοπίου σαν αυτήν που έχουμε την χαρά να απολαμβάνουμε κι εμείς στα μονοπάτια της Σιθωνίας μας.
  • Στο ευχάριστο και ήρεμο περιβάλλον του δάσους μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να περπατήσει, να ηρεμήσει, να απολαύσει την απίστευτη ομορφιά του.

Αυτόν τον σημαντικότατο πυλώνα της ζωής μας ας τον προστατέψουμε από πυρκαγιές, παράνομες ξυλεύσεις, καταστροφές της πανίδας και χλωρίδας του και «αλλαγές χρήσης για ειδική εκμετάλλευση». Ας περπατήσουμε μέσα στα δάση μας, ας προστατέψουμε σπάνια και υπό εξαφάνιση φυτά και ζώα, ας τα διατηρήσουμε καθαρά, ας φυτέψουμε δέντρα σε περιοχές που, είτε από ανθρώπινο λάθος είτε σκόπιμα, έχουν καεί.

Ας μάθουμε στα παιδιά μας να περπατάνε και να προστατεύουν τα δάση μας, πολύ περισσότερο εδώ στο πανέμορφο δάσος της Σιθωνίας μας.

Η φύση μάς έχει χαρίσει απλόχερα από την μία το βουνό με το υπέροχο δάσος και από την άλλη την θάλασσα, δώρα ζωής και τα δύο. Οφείλουμε και τα δύο να τα προστατέψουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές πλούσια δάση και μια θάλασσα καθαρή, πλούσια σε αλιεύματα, και όχι μια νεκρή θάλασσα.

Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με έρευνες:

Ένα μεγάλο δέντρο δίνει τόσο οξυγόνο, όσο κάθε άνθρωπος χρειάζεται για ένα χρόνο..