Επιστολή προς Δήμαρχο για πρόληψη πυρκαγιών

2021-12-02

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Το Δ.Σ. της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ εκτιμά και ανησυχεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων καλοκαιριών και οι παρατεταμένοι καύσωνες που σίγουρα θα τους αντιμετωπίζουμε τα επόμενα χρόνια σαν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, απειλούν την ύπαρξη του υπέροχου δάσους της Σιθωνίας με φωτιά που θα προέλθει είτε από ανθρώπινη παρέμβαση είτε από εποχική καταιγίδα με κεραυνούς. Το σενάριο το ζήσαμε εφέτος ευτυχώς με λίγες απώλειες.

Το πρόβλημα γίνεται τραγικότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά την άναρχη και εντατική κατά την εκτίμησή μας ξύλευση των ιδιωτικών δασών (Μοναστηριακών, Πόρτο Καρράς, Nalico) το δάσος είναι γεμάτο με χιλιάδες τόνους από ξύλα και κλαδιά, ένα πρόσφορο υπόστρωμα για έναρξη και εξάπλωση φωτιάς. Οι αντιπυρικές ζώνες είναι ακαθάριστες εδώ και πολλά χρόνια λόγω έλλειψης κονδυλίων. Αν φέτος γλυτώσαμε την φωτιά με τις παρούσες συνθήκες δασοπροστασίας δεν θα την γλυτώσουμε τα επόμενα καλοκαίρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του τόπου.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας και ζητάμε από εσάς σαν Δημοτική Αρχή να επιληφθείτε του θέματος και να διερευνήσετε με τις κατάλληλες επαφές σας με τους αρμόδιους φορείς (Δασαρχείο, Περιφέρεια, Υπουργείο) τι προτίθεται εφέτος να κάνει γι΄αυτό το θέμα το επίσημο κράτος. Θα δοθούν χρήματα για υλοποίηση πυροπροστασίας στην Σιθωνία ή θα τρέχουμε πάλι τελευταία στιγμή να σβήνουμε φωτιές ξοδεύοντας υπερπολλαπλάσια χρήματα απ΄αυτά της προληπτικής πυροπροστασίας;

Παρακαλούμε απαντήστε μας και να γνωρίζετε ότι είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ