Ο ΕΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στα μονοπάτια της Σιθωνίας

2022-10-11

Στις 9-10-2022 ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης στο Μονοπάτι του Μύλου- Τούρλες - Παρθενώνας με 70 και πλέον περιπατητές. Να πώς περιγράφει ένας πεζοπόρος την εμπειρία του:

"Νέος Μαρμαράς προς Παρθενώνα. Πεζοπορική διαδρομή. Walking from Neos Marmaras village to Parthenon village, Sithonia peninsula, Chalkidiki. Η διαδρομή -παρότι θεωρητικά εύκολη- είναι δυσκολότερη απ' ότι θα περίμενε κανείς και καθίσταται ακόμη δυσκολότερη μετά από βροχές όταν τα βράχια γλυστράνε. Απίστευτος αριθμός από κουμαριές με κατακόκκινα και κίτρινα κούμαρα, που μοιάζουν σαν χριστουγεννιάτικα στολίδια, σαγηνεύουν τον περιπατητή. Πλούσια η χλωρίδα της περιοχής με λαδάνια, σχοίνα, ρείκια, σουσούρα, πουρνάρια κ.α. Εκθαμβωτική η θέα προς την χερσόνησο της Κασσάνδρας, ιδίως όταν η ημέρα είναι καθαρή και όχι θολή από τη ζέστη. 

Η απόσταση είναι 11,4 χλμ. Παρόλο που το μέγιστο υψόμετρο που φθάνουμε είναι μόνο τα 399 Μ. η υψομετρική διαφορά κυμαίνεται στα 572 Μ. γιατί υπάρχουν συνεχή σκαμπανεβάσματα. Περίπου πέντε ώρες χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η κυκλική διαδρομή. 'Εξοχη η προσπάθεια της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης "Σιθωνίας μονοπάτια" για την προβολή του τόπου με την έκδοση χάρτη των μονοπατιών και των χωματόδρομων. Εκεί πάνω στον χάρτη διαβάζουμε την περιγραφή της διαδρομής που κάναμε.